Skip to main content

SH350 2022

Hondas toppmodell i SH-serien omarbetades ordentligt till 2021 med större och starkare motor och uppfräschad design. Modellen är oförändrad till 2022 men finns i två nya sportversioner med tuffare färgsättning. SH350i är utrustad med smartnyckel, antispinn, LED-lampor, digital instrumentskärm och USB C-uttag under sadeln.

När man tittar närmare på vilka fordon som åker runt på gatorna i europeiska storstäder ser man ofta två bokstäver svischa förbi i vimlet: SH Över en miljon SH-skotrar har sålts i Europa de senaste 37 åren och SH har blivit ett eget begrepp i skotervärlden tack vare välkänd Honda-kvalitet och driftsäkerhet.

Den kompakta SH300i med sitt låga insteg, släta fotplatta och 16-tumshjul fram och bak har SH-seriens alla populära egenskaper plus en stark motor som passar både i stadstrafik och på landsvägen.

SH300i var den första Honda-modellen som uppfyllde avgaskraven EURO4 2015, samtidigt som motorn fick mer vrid och blev bränslesnålare. På samma gång fick modellen kraftfullare design, större förvaringsutrymme och uppdaterat chassi. 2019 tillkom antispinn och smartnyckel och 2021 tog den populära allroundskotern ytterligare ett steg i utvecklingen när SH350i lanserades med en större och starkare motor och ny design.

eSP+-motorn levererar 21,5 kW och snabb acceleration med gott om kraft som finns till hands genom hela varvtalsregistret. Dessutom uppfyller motorn EURO5-kraven.

Den nya stylingen är en vidareutveckling av det typiska SH-konceptet som bygger på ett kompakt, praktiskt och lätthanterligt paket. Under kåporna döljer sig en lätt och stark ram, under sadeln sitter ett USB C-uttag och instrumenteringen är digital.

DESIGN & UTRUSTNING

 • Klassisk SH-design med lågt insteg och slät fotplatta
 • USB C-uttag under sadeln
 • Smartnyckel och digital instrumentskärm
 • Nödbromsvarning varnar trafikanter bakom vid plötslig inbromsning

När man ser en SH350i ute på vägarna märks det direkt att det handlar om en premiumskoter, mycket tack vare den eleganta designen som är ett arv från storsäljaren SH125i. Fronten domineras av stilren belysning, med en bred LED-strålkastare som huserar helljus i mitten flankerat av dubbla halvljus. Parkeringsljuset sitter upptill i styrkåpan för att komplettera den moderna designen framtill. LED-bakljus och blinkers är samlade i en kompakt enhet baktill mellan passagerarhandtagen av aluminium.

Som alltid när det gäller SH-modeller så är funktionen lika viktig som formen. Körställningen passar både långa och korta förare och är avslappnad och upprätt med utmärkt överblick över trafiken. Skotern är 2160 mm lång, 742 mm bred och 1161 mm hög. Markfrigången är 131 mm.

Under sadeln finns plats för en integralhjälm och sadelhöjden är behändiga 805 mm (bara 5 mm högre än SH125/150). Det finns även ett USB C-uttag under sadeln så att man enkelt kan ladda sin mobil. Som vanligt på SH-serien är fotplattan plan (435 mm bred), vilket underlättar både av- och påstigning och att få med sig bagage. Den utfällbara bagagekroken under styret är en annan praktisk funktion som man kan hänga en påse eller en väska på.

På den moderna instrumentpanelen är varningslampor och indikatorer för antispinn och ABS uppdelade vid sidan av en digital skärm för hastighetsmätare, vägmätare och mycket annan information i mitten. Man väljer vilken information som ska visas på instrumentskärmen med A/B-knapparna vid vänster handtag.

Främre och bakre blinkers har en funktion för nödbromsvarning med automatisk avstängning. När ABS känner av att föraren bromsar hårt slås blinkersen på för att varna andra trafikanter.

Smartnyckeln är en bekväm funktion som styr tändningslåset, förvaringsutrymmets lås och 35-liters toppboxens lås (tillbehör). När föraren sitter på skotern med smartnyckeln i fickan är toppboxen upplåst och när föraren går iväg från skotern låser sig boxen automatiskt. Det går också att låsa genom att trycka på smartnyckelns knapp.

MOTOR

 • Stark 330-kubikare med 21,5 kW och 32 Nm
 • Låg bränsleförbrukning tack vare eSP+-teknik (30 km/l WMTC)
 • EURO5-godkänd

Enhanced Smart Power+-motorn (eSP+) har både låga avgasutsläpp och kraftfull prestanda tack vare avancerad teknik som minimerar friktionen.

Den vätskekylda fyrventilsmotorn med bränsleinsprutning och enkel överliggande kamaxel levererar 21,5 kW vid 7500 varv/min och 32 Nm vid 5250 varv/min. Det gör att SH350i accelererar från stillastående till 200 m på bara 10,2 s.

Cylinderdiametern är 77 mm, slaglängden 70,7 mm och kompressionen 10,5:1. Motorn är en effektiv och driftsäker konstruktion med rullvipparmar, ramlager av glidtyp och slutet vevhus. Precis som på CRF450R har motorn ett extra oljemunstycke som sprutar olja på kolvens undersida för att kyla den och förbättra tändnings- och förbränningsprestanda. Motorns oljevolym är 1,85 liter.

Insugsluften går via en luftburk på 5,5 liter till ett 36 mm spjällhus och vidare till 28 mm insugsventiler. Insugsportarna är utformade för att underlätta bränslespridningen i cylindrarna och skapa en jämn förbränning. Avgaserna leds ut ur motorn effektivt genom en rak avgasport och ljuddämparen har två separata kammare för att minska motståndet. Både röret mellan kamrarna och katalysatorns storlek och placering är anpassade för maximalt avgasflöde och avgasrening.

Friktionen i motorn minimeras med 5 mm förskjutning av cylindern, hydraulisk kamkedjejustering och returoljepump. Oljepumptypen är lånad från vassare motorer och fördelarna är lägre invändigt tryck i motorn, mindre oljeskumning, mindre pumpförluster och lägre friktion. Motorn har även en balansaxel som minskar vibrationerna och gör körupplevelsen bekvämare.

Kraftöverföringen består av centrifugalkoppling, steglös automatlåda (med utväxling för snabb acceleration) och remdrift.

Motorn är utrustad med antispinn som känner av skillnader mellan fram- och bakhjulets hastighet. Systemet beräknar hur mycket bakhjulet spinner och reglerar sedan motorns vridmoment via bränsleinsprutningen så att bakdäcket återfår greppet. Antispinn kan slås på/av med en knapp vid vänster handtag. En T-indikator på instrumentskärmen blinkar när funktionen aktiveras.

Bränsleförbrukningen är låga 30 km/l (WMTC), vilket betyder en räckvidd på drygt 270 km på en full tank som rymmer 9,1 liter.

CHASSI

 • Lätt centralram av stål
 • 35 mm framgaffel och dubbla bakre stötdämpare
 • Stabila köregenskaper med 16-tumshjul fram och bak

Det beprövade SH350i-chassit är byggt för att vara smidigt och stabilt i alla körförhållanden. Årsmodell 2021 fick en omarbetad, 1 kg lättare ram med bättre högfartsstabilitet och komfort.

Fjädringen är bekväm med en 35 mm framgaffel, dubbla bakdämpare, gjuten aluminiumsvingarm och ett länksystem under motorn som förbättrar körkänsla och stötdämpning.

Styrvinkeln är 27°5’, försprånget 99 mm, hjulbasen 1452 mm och styrutslaget 45° från rakt fram. Tjänstevikten är 174 kg.

Däckdimensionen är 110/70-16 fram och 130/70-16 bak. Bromsarna med tvåkanals ABS består av en 256 mm skiva fram och bak.

Tillbehör

Det finns ett stort utbud av originaltillbehör till SH350i, bland annat:

 • 35-liters smartnyckelansluten toppbox och pakethållare
 • Vindruta och vindavvisare för händerna
 • Värmehandtag
 • Skoterfilt