Skip to main content

CRF300L 2021

Ökad slagvolym för Hondas populära mångsidiga on-offroadhoj, plus reviderat luftintag, insugskam med ny tajming och avgassystem som ger ökad toppeffekt och betydligt starkare vridmoment över hela registret. Lägre utväxlingsförhållanden toppas med en högre 6:e växel samtidigt som en assist/slirkoppling möjliggör säker kontroll av bakhjulet. Hantering i alla typer av terräng förbättras med en ny svingarm och mer lateralt flexibel ram, ökad markfrigång, längre fjädringsväg och uppdaterad körposition. Skarp ny design och grafik markerar 2021 års uppgraderingar, som toppas av en skarp, positiv LCD-instrumentering. Tjänstevikten minskas med 4kg till 142kg.

 

Kärnan till vad som skapar en verklig on-offroad-motorcykel har länge varit en del av Hondas DNA. I slutet av 1970-talet lanserades XL250S – en motorcykel med fantastiska landsvägsegenskaper och utmärkta offroad-prestanda. Hela XL-sortimentet som följde i dess hjulspår blev legendariskt, och bevisade att en kombination av en ekonomisk och lättanvänd encylindrig fyrtaktsmotor med ett kompetent chassi skapade en motorcykel som var användbar, mångsidig och, som förare världen över älskade, och hade massor av skoj med.

För mer än ett årtionde sedan, inleddes omfattande diskussioner inom Hondas utvecklings- och designavdelning rum om att skapa en helt ny on-offroad-maskin. Företagets långa historia – inom offroadracing och offroad-redo maskiner – var en viktig stötesten när utvecklingen av motorcykeln inleddes.

Att se till kundernas behov sattes först. Medan vissa förare insisterar på en offroadhoj med race-prestanda, värdesätter många andra användarvänlighet, och att motorcykeln är praktisk och bekväm. För vardagskörning i stadsmiljöer vill de ha en tuff, praktisk motorcykel med banbrytande offroad stil. Men, sedan, när helgen infinner sig, behöver den erbjuda körglädje och egenskaper för en rolig och spännande körning, oavsett om det handlar om landsvägs- eller offroad-körning.

Hondas nya allsidiga motorcykel sågs alltid ur ett globalt perspektiv av sitt utvecklingsteam. Den behövde inte bara en kraftfull och samtidigt ekonomisk motor. Dess chassi var också tvunget att ha ett brett och kapabelt användningsområde. Och det behövde vara ekonomiskt rätt i pris, erbjuda hög kvalitet och enastående valuta för pengarna, med hög prioritet på låga totala driftskostnader.

CRF250L, som lanserades över hela Europa 2012, var just den motorcykeln.

Och Hondas ingenjörer fick till rätt formel. CRF250L har visat sig vara en givande basplattform, som, förutom att ligga till grund för en RALLY-version*, åtnjuter konsekvent försäljningsframgångar runt om i världen.

Tiden tickar dock vidare, och nu intar nya CRF300L scenen inför 2021 – lättare, starkare och med en rad detaljförbättringar. I grund och botten samma som ”klara-allt-motorcykeln” CRF250L, men som nu erbjuder lite mer.

 

Nu 286cm3 producerar CRF300:s nya motor 10% mer toppeffekt – nu 20,1 kW vid 8500 varv/minut och 18% mer maxvrid med 26,6 Nm vid 6500 varv/minut. Ventiltiderna för insugskammen har också reviderats, tillsammans med uppdaterade luftinsug och avgassystem för mycket starkare vridmoment och effekt. Utväxlingsförhållandena 1-5 är lägre, för bättre respons, medan 6:e växel är högre utväxlad för mer avslappnad höghastighetskörning. En assist- /slirkoppling hanterar nu bakhjulet under hårda nedväxlingar och ger 20% mindre belastning hos växelspaken.

En omdesignad stålram, aluminiumsvingarm och neder gaffelkrona är viktiga bidrag till en total viktminskning på 4 kg och ger tillsammans med reviderad styvhetsbalans optimal feedback och känsla. Styrgeometrin har justerats för att matcha, och framgaffeln har 10mm extra fjädringsväg.

CRF300 Rally fått en större bränsletank som rymmer 12,8 liter och en bekväm, bred sadel, distinkt asymmetrisk dubbel-LED-strålkastare och ny, positiv LCD-instrumentdisplay. Körpositionen har också ändrats för att uppmuntra den manövrerbarhet som behövs såväl vid terrängkörning som körning runt i staden.

MOTOR

  • Större 286cm3-motor med ytterligare 1.9kW och 4Nm
  • Omarbetade växellådsförhållanden för både häftigare acceleration och skön cruising
  • Assist/slirkoppling ger 20% lättare växling

Den 14% extra slagvolymen – från 250cm3 till 286cm3 – hos den encylindriga, vätskekylda DOHC-motorn – kommer genom 63mm slaglängd, i jämförelse mot tidigare 55mm. Borrningen förblir 75mm, liksom kompressionsförhållandet 10,7:1. Toppeffekt på 20.1kW infinner sig vid 8,500varv/minut, och maximalt vridmoment på 26.6Nm vid 6,500varv/minut (upp från 18.2kW vid 8.500varv/minut och 22.6Nm vid 6,750varv/minut). Den nya motorn är betydligt starkare, över hela registret, från 2000varv och vidare upp.

För att matcha motorns häftigare punsch, och för bättre acceleration, är utväxlingen på växlarna 1-5 lägre medan 6:e växeln är högre, för mer avslappnad motorvägscruising. Tillägget av en assist/slirkoppling minskar växelspakens belastning med 20 % och förhindrar bakhjulshoppande vid snabba nedväxlingar – perfekt för bästa kontroll, på fast eller löst underlag. På motorvägen ökar toppfarten från 129km/h till 132km/h medan 0-400m uppnås på 15.4s, 0.9s snabbare än tidigare.

Reviderad ventillyft och tajming hos insugkammen ökar i synnerhet motorresponsen på botten och mellanregistret – det varvtalsområde som används mest vid offroad- eller stadskörning – och arbetar med ett omdesignat luftfilter, avgasrör (660g lättare än den tidigare designen), ljuddämpare och tändtider. Ett iridium-tändstift, tillsammans med exakt mätning av bränsle från PGM-FI insprutningssystemet, förbättrar förbränningseffektiviteten ytterligare och ger minskade utsläpp av farliga avgaser.

Motorn använder en offset-cylinder, med minskade interna friktionsförluster, medan kolven själv har ett speciellt ytmaterial, plus molybden-beläggning. Oljepumpen har en inre struktur som förhindrar luftning av olja. Vevstakslagren har ett tvådelat, presspassat metallager medan vevaxeln använder en gjutjärnsbussning. En primär balansaxel minskar vibrationerna ytterligare.

Kylsystemet använder en 10.7kW kylare, monterad på motorcykelns vänstra sida, skyddad av ett plastgaller som utformats för att förbättra luftflödet. En slimmad kylfläkt används för att bibehålla jämna temperaturer vid låga hastigheter, antingen i stillastående trafik eller knepiga terrängsituationer.

CRF300L-motorn är helt EURO5-kompatibel.

 

CHASSI

  • Hantering och smidighet förbättrades i alla former av terräng till följd av omfattande uppdateringar
  • Betydande viktbesparing från ny ram och svingarm
  • Reviderad stabilitetsbalans för ökad feedback och känsla
  • Lång fjädringsväg fram och bak

Totalt 4kg har bantats totalt från CRF300 RALLY chassi, med en våtvikt som nu är på 142kg. Semi-dubbel-vaggramen av stål är helt ny och bidrar med 2,15kg viktminskning. Lika viktigt, för att främja hanteringskänsla och optimal balans mellan fram- och bak, har dess flexibilitetsbalans trimmats med 25% lägre lateral styvhet.

Detta har uppnåtts genom minskade ramrör (-30mm) hos det främsta nedåtgående ramröret och 25.4mm diameter hos övriga, lägre dragna ramrör (från 28.6mm), plus att det centrala ramröret minskat i bredd med 20mm.

För att matcha detta är den gjutna aluminium-svingarm 550g lättare. Dessutom har den 23% minskad längsgående styvhet samtidigt som dess vridstyvhet minskats med 17%. Det är också 15mm smalare precis bakom svingarmens fästpunkt. Extruderad aluminium används för kedjejusteringen. Nedre gaffelkronan är numera tillverad av aluminium istället för stål; detta kapar 730g från ett område högt placerat i förhållande till tyngdpunkten för snabbare styrrespons.

Den 43mm inverterade Showa-framgaffeln har fått 10mm längre fjädringsväg, till 260mm, där fjäderhårdhet- och dämp-inställningar reviderats för exakt kontroll över ett brett utbud av terräng och hastigheter. Pro-Link bakfjädringen har 260mm fjädringsväg.

Markfrigången har ökats, från 255 till 285mm, och ramen och motorn är 20mm högre från marken, tack vare revideringar hos den nedre ramen, motorvevhus och oljeplugg. Styrvinkel och försprång är nu 27,5 ° / 109mm (från 27,6 ° / 113mm) med 10mm längre hjulbas på 1455mm. Svängradien är 2.2m.

Fram sitter en 256mm bromsskiva och ett tvåkolvs bromsok, och bak en 220mm skiva och ett enkolvs bromsok; i likhet med CRF-racemaskinerna har den bakre huvudbromscylindern nu en lätt, integrerad design. Skivorna är vågformade – även detta hämtat direkt från CRF250R/CRF450R – med exceptionella självrengörande förmågor vid ogynnsamma förhållanden. 2-kanals ABS är standard.

Lättvikts aluminiumfälgar minskar den ofjädrade vikten ytterligare; för 2021 har Alumitytan polerats till en lätt-att-göra-rent glansfinish. Grovnabbade däck (80/100-21 51P fram och 120/80-18 62P bak) ger bra fäste i ett brett spektrum av körsituationer.

21-tums framhjul och 18-tums bakhjul ökar stabiliteten i ojämn terräng och möjliggör montering av mer offroad-specifika däck om det behövs. Applicering av ett maskinbearbetat bakdrev och M8 bultar (i stället för M10) plus en ihålig bakhjulsaxel sparar 240g respektive 160g.

 

STYLING & UTRUSTNING

  • Lättare, smalare design inspirerad av CRF-racemaskinerna
  • Reviderad körposition främjar naturlig förarkontroll
  • Positiv LCD-skärm ännu lättare att läsa

Designmässigt tydligt inspirerade av CRF-racehojarna, kommer CRF300L med en skarp uppsättning av plastdetaljer och grafik. Den 7.8L bränsletanken är 190g lättare och smalare än tidigare för att underlätta rörelsefrihet åt föraren, och matchas av att sadeln är smalare framtill. Ytterligare 110g har bantats från den aggressivt utformade främre stänkskärmen. Regplåtshållaren har också slimmats, vilket resulterat i en 300g viktminskning.

För lätt, smidig körkontroll, har körpositionen ändrats omsorgsfullt: styret har flyttats bakåt något, medan fotpinnarna har sänkts och även flyttats bakåt, för att underlätta växelbyten med kraftiga offroadstövlar. Sitthöjden har ökats 5mm, till 880mm, för en naturligt upprätt ”förar-triangel” (förhållandet mellan styret, sadeln och fotpinnarna). Även sidostödet har gjorts om med en 10% större yta för sin (nu) fällbara fotplatta.

En omdesignad, 70g lättare LCD-instrumentering har stora svarta siffror på en skarp vit skärm, för perfekt läsbarhet. hastighets-siffrorna är 6mm större, nu 23mm. Information omfattar växellägesindikator, beräknad körsträcka med resterande bränslemängd och bränsleförbrukning, medelhastighet, stoppur och varvräknare.